MRAMOR

Što je mramor?

Mramor je vrsta prirodnog kamena koja je dostupna u mnogim bojama. Bijeli mramor je bio u uporabi, za izgradnju zgrada od davnih vremena. Grci i Egipćani koristili su ovaj kamen za izgradnju hramova. Taj Mahal u Indiji također je izrađen od bijelog mramora. Ne utječe na toplinu, hladnoću, kišu itd.

Mramor se nalazi u prirodi u obliku stijena. Možda niste svjesni kako se formiraju ove stijene?

Ove se stijene formiraju od vapnenca. Ogromna toplina i pritisak ispod površine Zemlje pretvara kamen u mramorne stijene. Ako analizirate kemijski sastav mramora, vidjet ćete da je uglavnom kalcijev karbonat. Neke vrste mramora sadrže devedeset i devet posto kalcijevog karbonata. Mramor stječe različite boje zbog prisutnosti nekih soli aluminija i magnezija. Čisti mramor je snježno bijeli.

Primjene mramora

Izdržljiv i atraktivan, mramor može izdržati razne vremenske prilike.

Podovi

Mramor se najčešće koristi za podove. To je bio trend tisućama godina, a zaštitni znak bogatih u Europi i Americi. Mramorni podovi mogu dodati dodir sofisticiranosti u kućna područja, pa čak i u poslovnim prostorima, recepcijama. Najslikovitiji mramor je bijeli sa sivim ili crnim venama koje slučajno tragaju kroz kamen.

Stepeništa

Možete li pomisliti na nešto luksuznije od mramornih stepenica? Krećući se kroz vašu kuću na rubu plaže, vaše nevjerojatno lijepe stepenice uz pogled na more bilo bi nešto što bi mnogi zavidjeli. Uz sve traume koje normalne stepenice izdrže, mramorne stepenice zapravo mogu biti praktično rješenje: drvo ili tepih brzo pokazuju trošenje i suzu starosti i mogu biti veliko opterećenje kod održavanja. Mramor se pokazuje ljepotom i snagom. Mramorne stube i podovi mogu smanjiti vrijeme čišćenja.

Zidne obloge

Mramorni zidovi mogu biti jednostavni i remek-djela, zidovi mogu biti ploče od mramora u njihovom prirodnom i neprekinutom sjaju, ili se mogu slomiti u razne elemente kojima je samo nebo granica. Sam mramor je rješenje s niskim održavanjem lijepog i ugodnog okruženja.

Razne površine od mramora (kuhinjske, kupaonske..)

Površine izrađene od mramora, poput kuhinjskih i kupaonskih pultova rastu u popularnosti. Novi trend i praktičan dodatak za one koji vole kuhati. Mramorni pult daje toplinu i unikatnost svakome ambijentu.

Umivaonici

Mramorni umivaonici su krik zabave. To donosi užitak korisniku koji može prati ruke u mramornom personaliziranom umivaoniku. Praktičan, lijep, odlično podnosi vodu. Vrhunski detalj za vašu kupaonicu.

Fontane

Još jedna zabava, ali i luksuzna stavka je mramorna fontana. Mramor, opet, lako se nosi s vodom i često oponaša mramorne skulpture prošlih dana. Mramorne fontane mogu biti lijep dodatak vašem kućnom vrtu ili čak mali detalj u vašoj kupaonici.

Stupovi

Ništa ne govori o drevnoj palači poput mramornih stupova. Mnogi ljudi s tematskim domovima zanemarit će ono što je ikada bila ikona za bogate domove, ali još uvijek ima modne vrijednosti dodavanjem stupaca na ulaze i predsoblje vašeg doma. Ugradnja prekrasnih mramornih stupova je potez koji ima privilegiju i stil.